Stichting Schildpad
Schildpadden zijn gevoeliger dan u denkt!

Roodwangschildpad
TRACHEMYS SCRIPTA ELEGANS

Nederlandse naam: Roodwangschildpad

Ontdekt door:Wied in 1839

Familie:Emydidae of Zoetwaterschildpadden

Vindplaats: Noord Amerika tot Mexico.

Opvallende kenmerken: Alle dieren heb op de wang vanaf het oog een rode vlek.

Roodwangschildpad
De Roodwangschildpad

Geslachtsonderscheid: De mannelijke dieren hebben extreem lange nagels aan de voorpoten, dit heeft niets te maken met het feit dat de nagels niet slijten. dus nooit afknippen. Het vrouwtje is ook te herkennen aan haar grootte, zei kan zo'n tien centimeter langer worden.

Grootte: Mannetjes meestal niet langer dan 20cm, vrouwtjes soms langer dan 30cm en bijna twee kilo zwaar.

Kweek: De kweek van roodwangen is betrekkelijk eenvoudig, toch vinden wij dat we hier niet uitgebreid op moeten ingaan omdat door nog meer roodwangen het probleem van opvangen nog veel groter wordt. Ons advies luidt dan ook: Kweek bijvoorkeur niet met roodwangschildpadden.

Leeftijd: 35 jaar soms zelfs ouder

Bijzonderheden: De meest populaire schildpad ter wereld. Helaas worden er nog veel te veel verkocht door ondeskundige mensen die veel ouders en kinderen, soms willens en wetens, een schildpadje verkopen en hen niet voldoende inlichten over hoe groot ze kunnen worden en ongezond dit dier is voor de gezondheid. (Roodwang)schildpadden veroorzaken in Amerika een enorm hoog percentage aan ziektes, zoals diarree en buikpijn door de overvloedig aanwezige salmonella bacteriën, bij spelende kinderen. Ook worden deze dieren vaak onderschat op hun gevaarlijk bijtgedrag, als een schildpad in nood is kan hij twee dingen doen, zijn kop intrekken of zijn belager een vinger afbijten, vaak kiest het voor het laatste!!

Roodwangschildpad
En nog een Roodwangschildpad

Temperatuur: Water 25°C, de lucht mag hiervan niet te veel verschillen.

Voeding: Als u vanaf het begin uw schildpad een rijk gevarieerd menu voorzet zal hij alles naar hartelust eten. Geef uw schildpadden alleen groente en fruit welke 100% vrij zijn van bestrijdingsmiddelen daar zei hier bijzonder slecht tegen kunnen. Geef ook geen sla en bijvoorkeur geen koolsoorten.Het in de handel verkrijgbare schildpaddenvoer is louter en alleen geschilkt voor een extraatje, ondanks de op de verpakking vermelde kreet "volledig hoofdvoer". Voor uw schildpad is toch alleen het beste goed genoeg? Voer uw dieren dan dagelijks een zeer nutritioneel hoogwaardig kattenvoer in korrelvorm, zoals bijvoorbeeld Iams of Hills. Geef de dieren hiervan per 200 gram lichaamsgewicht één korreltje. Daarbuiten voert u uw dieren met stukjes appel, komkommer, tomaat en banaan.

Overige verzorging: Zorg dat u uw schildpad onderbrengt in een zeer ruime, goed verwarmde en tochtvrije ruimte. Ook een zeer krachtig en goed filter is noodzakelijk om het water continu te kunnen zuiveren, toch blijft ook dan een wekelijkse verversing van het water een must. Zorg voor een makkelijk te beklimmen stevig stuk land waar de schildpad zich gedurende aan aantal uren per dag kan warmen onder een lamp. Let er wel op dat de temperatuur onder de lamp niet boven de 40°C uitkomt. U zult zien dat de schildpadden al ruim voordat de lamp aangaat het stuk land beklimmen om zich te gaan wijden aan hun grootste hobby, zonnen!!

© 2002 Stichting Schildpad
Terug naar boven

Ga naar de homepage