Stichting Schildpad
Schildpadden zijn gevoeliger dan u denkt!

Mississippi Zaagrugschildpad
GRAPTEMYS KOHNII

Nederlandse naam: Mississippi zaagrugschildpad

Ontdekt door: Baur in 1890

Familie: Emydidae of Zoetwaterschildpadden

Vindplaats: Zuidelijk verenigde staten, vooral ook de Mississippi en Missouri rivieren.

Opvallende kenmerken: Een over het midden van de rug lopende opstekende getande rand. Ook hebben de dieren een gele ring om de pupil.

Geslachtsonderscheid: De mannelijke dieren hebben extreem lange nagels aan de voorpoten, dit heeft niets te maken met het feit dat de nagels niet slijten. dus nooit afknippen. Het vrouwtje is ook te herkennen aan haar grootte, zei kan zo'n 27cm worden de mannetjes daarentegen nog geen 15cm.

Grootte: Mannetjes meestal niet langer dan 15cm, vrouwtjes worden tot 27cm lang.

Kweek: De kweek vanzaagrugschildpadden is betrekkelijk eenvoudig, toch vinden wij dat we hier niet uitgebreid op moeten ingaan omdat door nog meer schildpadden het probleem van opvangen nog veel groter wordt. Ons advies luidt dan ook: Fok bijvoorkeur niet met schildpadden, zonder vooraf informatie te hebben ingewonnen bij een schildpadden vereniging of bij Stichting Schildpad.

Bijzonderheden: Na de Roodwangschildpad is de Mississippi zaagrugschildpad de meest populaire soort. Al wordt hij gelukkig in Nederland bijna niet of niet meer aangeboden. Het is een zeer leuke schildpad om te zien door hun apart gevormd schild. De Mississippi zaagrug is niet bepaald een schildpad die gehouden moet worden in een drukke omgeving, daar de dieren dan de hele dag in het water blijven, omdat ze nogal schrikkerig zijn.

Mississippi Zaagrugschildpad
De Mississippi Zaagrugschildpad

Temperatuur: Water 23°C, de lucht mag hiervan niet te veel verschillen.

Voeding: Als u vanaf het begin uw schildpad een rijk gevarieerd menu voorzet zal hij alles naar hartelust eten. Geef uw schildpadden alleen groente en fruit welke 100% vrij zijn van bestrijdingsmiddelen daar zei hier bijzonder slecht tegen kunnen. Geef ook geen sla en bijvoorkeur geen koolsoorten. Het in de handel verkrijgbare schildpaddenvoer is louter en alleen geschikt voor een extraatje, ondanks op de verpakking vermelde kreet "volledig hoofdvoer". Voor uw schildpad is toch alleen het beste goed genoeg! Voer uw dieren dan dagelijks een zeer nutritioneel hoogwaardig kattenvoer in korrelvorm, zoals bijvoorbeeld Iams of Hills. Geef de dieren hiervan per 200 gram lichaamsgewicht één korreltje. Daarbuiten voert u uw dieren met stukjes appel, komkommer, tomaat en banaan.

Overige verzorging: Zorg dat u uw schildpad onderbrengt in een zeer ruime, goed verwarmde en tochtvrije ruimte. Ook een zeer krachtig en goed filter is noodzakelijk om het water continu te kunnen zuiveren, toch blijft ook dan een wekelijkse verversing van het water een must. Zorg voor een makkelijk te beklimmen stevig stuk land waar de schildpad zich gedurende aan aantal uren per dag kan warmen onder een lamp. Let er wel op dat de temperatuur onder de lamp niet boven de 40°C uitkomt.

© 2000 Stichting Schildpad
Terug naar boven

Ga naar de homepage