Stichting Schildpad
Schildpadden zijn gevoeliger dan u denkt!

Afrikaanse Doos Schildpad
PELUSIOS SUBNIGER

Nederlandse naam: Afrikaanse doos schildpad

Ontdekt door: Lacepede in 1788

Familie: Pelomedusidae of Halswenders

Vindplaats: Oost Afrika tot Ethiopië, zelfs op de Seychellen waargenomen.

Opvallende kenmerken: Zwart schild met een geel egaal buikpantser, al kunnen de dieren toch plaatselijk sterk verschillen.

Geslachtsonderscheid: Moeilijk, bij de mannelijke exemplaren zit de anus bijna aan het eind van de staart.

Grootte: Beide geslachten worden ongeveer 20cm lang.

Kweek: Wij vinden dat we hier niet uitgebreid op moeten ingaan omdat door nog meer nakweek schildpadden het probleem van opvangen nog veel groter wordt. Ons advies luidt dan ook: Fok bijvoorkeur niet met schildpadden, zonder vooraf informatie te hebben ingewonnen bij een schildpadden vereniging of bij Stichting Schildpad.

Bijzonderheden: De Afrikaanse doos schildpad behoord tot de groep der halswender. Dit houdt in dat deze schildpad zijn nek niet achterwaards naar binnen trekt, maar zijwaards. De nek van deze schildpadden is dan ook beduidend langer dan bij de andere schildpad soorten. Wees dan ook extra allert bij het oppakken van deze dieren door dit niet te dicht bij de kop te doen, want ondanks dat deze doos schildpadden zeer tam kunnen worden, zullen ze bij angst vaak kiezen voor de aanval.

Afrikaanse Doosschildpad
De Afrikaanse Doosschildpad

Temperatuur: Water 25°C, de lucht mag hiervan niet te veel verschillen.

Voeding: Als u vanaf het begin uw schildpad een rijk gevarieerd menu voorzet zal hij alles naar hartelust eten. Geef uw schildpadden alleen groente en fruit welke 100% vrij zijn van bestrijdingsmiddelen, daar zei hier bijzonder slecht tegen kunnen. Geef ook geen sla en bijvoorkeur geen koolsoorten.Het in de handel verkrijgbare schildpaddenvoer is louter en alleen geschilkt voor een extraatje, ondanks de op de verpakking vermelde kreet "volledig hoofdvoer". Voor uw schildpad is toch alleen het beste goed genoeg! Voer uw dieren dan dagelijks een zeer nutritioneel hoogwaardig kattenvoer in korrelvorm, zoals bijvoorbeeld Iams of Hills. Geef de dieren hiervan per 200 gram lichaamsgewicht één korreltje. Daarbuiten voert u uw dieren met stukjes appel, komkommer, tomaat en banaan.

Afrikaanse Doosschildpad
En nog 2 Afrikaanse Doosschildpadden

Overige verzorging: Zorg dat u uw schildpad onderbrengt in een zeer ruime, goed verwarmde en tochtvrije ruimte. Ook een zeer krachtig en goed filter is noodzakelijk om het water continu te kunnen zuiveren, toch blijft ook dan een wekelijkse verversing van het water een must. Zorg voor een makkelijk te beklimmen stevig stuk land waar de schildpad zich gedurende aan aantal uren per dag kan warmen onder een lamp. Let er wel op dat de temperatuur onder de lamp niet boven de 40°C uitkomt.
Afrikaanse Doosschildpad

© 2000 Stichting Schildpad
Terug naar boven

Ga naar de homepage