Stichting Schildpad
Schildpadden zijn gevoeliger dan u denkt!

Ambonese Doosschildpad
CUORA AMBIONENSIS

Nederlandse naam: Ambonese Doosschildpad

Ontdekt door: Daudin in 1802

Subfamilie: Batagurinae of Zoetwaterschildpadden

Vindplaats: Zuidoost Azië

Opvallende kenmerken: Donker tot zwart compact en hoog schild, gele streep vanaf de neus boven het oog langs tot achter de kop. Korte gedrongen poten.

Geslachtsonderscheid: De mannelijke dieren hebben een iets holle onderzijde.

Grootte: Maximaal 20 cm

Kweek: Het kweken met deze dieren is niet eenvoudig, belangrijk is te zorgen dat als er een kweekpoging gedaan word de dieren enige weken uit elkaar te halen. Zover dat ze elkaar niet kunnen horen zien of ruiken.

Leeftijd:

Bijzonderheden: Een niet te grote zeer levendige schildpad met een zeer mooi uiterlijk. De Ambonese doosschildpad is een slechte zwemmer die ook graag op het land rond banjert. Zorg dan ook dat er een evenredig deel water en land is met een eenvoudige overgaan , dus niet te stijl of te glad.

Ambonese Doosschildpad
De Ambonese Doosschildpad

Temperatuur: Water 21°C tot 30°C, de lucht mag hiervan niet te veel verschillen, liefst iets hoger.

Voeding: Als u vanaf het begin uw schildpad een rijk gevarieerd menu voorzet zal hij alles naar hartelust eten. Geef uw schildpadden alleen groente en fruit welke 100% vrij zijn van bestrijdingsmiddelen daar zei hier bijzonder slecht tegen kunnen. Geef ook geen sla en bijvoorkeur geen koolsoorten.Het in de handel verkrijgbare schildpaddenvoer is louter en alleen geschilkt voor een extraatje, ondanks de op de verpakking vermelde kreet "volledig hoofdvoer". Voor uw schildpad is toch alleen het beste goed genoeg? Voer uw dieren dan dagelijks een zeer nutritioneel hoogwaardig (premium) kattenvoer in korrelvorm, zoals bijvoorbeeld Iams of Hills. Geef de dieren hiervan per 200 gram lichaamsgewicht één korreltje. Daarbuiten voert u uw dieren met stukjes appel, komkommer, tomaat en banaan. Voer uw dieren niet vaker dan vier maal per week. M.u.v. exemplaren onder een jaar deze hebben dagelijks voeding nodig.

Ambonese Doosschildpad
De Ambonese Doosschildpad

Overige verzorging: Zorg dat u uw schildpad onderbrengt in een zeer ruime, goed verwarmde en tochtvrije ruimte. Ook een zeer krachtig en goed filter is noodzakelijk om het water continu te kunnen zuiveren, toch blijft ook dan een wekelijkse verversing van het water een must. Zorg voor een makkelijk te beklimmen stevig stuk land, een lamp waar de schildpad zich onder kan warmen is belangrijk al zullen deze schildpadden hier niet al te vaak gebruik van maken.. Let er wel op dat de temperatuur onder de lamp niet boven de 40°C uitkomt.

© 2000 Stichting Schildpad
Terug naar boven

Ga naar de homepage