Stichting Schildpad
Schildpadden zijn gevoeliger dan u denkt!

Europese moerasschildpad
EMYS ORBICULARIS

Nederlandse naam: Europese moerasschildpad

Ontdekt door:Linnaeus 1758

Familie:Emydidae of Zoetwaterschildpadden

Vindplaats: Zuid Frankrijk, Oost en west Spanje,Portugal, Noord Afrika, heel ItaliŽ en nog een aantal oostelijk van ItaliŽ gelegen landen.

Opvallende kenmerken: De kleur varieert van olijfgroen tot zwart , het lichaam is t.o.v. de kop en de poten klein. Jonge exemplaren hebben een opvallend lange dunne staart. Op de kop zitten gele puntjes of streepjes. Het carapax (rugschild) varieert van kleine gele markeringen tot gele streepjes, deze tekeningen zijn altijd terug te herleiden naar de plaats van herkomst. Ook hebben de meeste dieren een vel gele omranding in het oog om de iris.

Europese moerasschildpad
Europese moerasschildpad

Geslachtsonderscheid: De mannelijke dieren zijn iets kleiner en hebben een langere staart

Grootte: Gemiddeld zo,n 14 cm, met een maximum van 20cm

Kweek: De Europese moerasschildpad staat op de hoogste lijst van beschermde dieren en mag derhalve niet worden gehouden. Kweek mag alleen plaatsvinden door de daarvoor aangewezen instanties. De incubatietijd van de eieren ligt op 70 dagen bij een temperatuur van Ī 25 graden Celsius. Begrijpelijk dat Nederland niet het juiste klimaat heeft voor deze dieren.

Bijzonderheden: De Europese moerasschildpad is een soort welke zeer schuw is. Vaak hebben wij uren zitten wachten langs oevers waar wij de dieren van af een afstand in het water hoorden plonsen. Soms keken ze ons van onder een steen aan vanuit het glasheldere licht stromende water. Hoe roerloos wij ook bleven zitten ze kwamen soms niet meer tevoorschijn. De meeste dieren werden gevonden in groepen van 5 tot 20 dieren. In Spanje worden de Europese moerasschildpadden ook samen gevonden met Mauremys leprosa

Temperatuur: Het water is zeer gevarieerd qua temperatuur, maar waar de dieren ook zitten ze hebben altijd uitgebreide zonplaatsen nodig.

Voeding: De voeding van deze hoofdzakelijk in het water levende dieren bestaat soms uit planten, maar meestal uit kreeftjes, amfibieŽn, vissen, wormen en vooral slakken zijn erg geliefd. Ook worden kadavers van gevonden dieren in het water aangevreten.

© 2002 Stichting Schildpad
Terug naar boven

Ga naar de homepage