Stichting Schildpad
Schildpadden zijn gevoeliger dan u denkt!

Schildpadden in de media

De in deze rubriek gemelde artikelen komen allemaal uit landelijke nieuwsbladen, of tijdschriften. Over het algemeen staan hier alleen artikelen in over schildpadden. Soms, zoals op dit ogenblik staat er ook een klein stukje in over een schildpad met een onderstel van een lego auto.

Giftige lekkage bedreigt zeldzame schildpadden soorten

Een giftige afvalwater lekkage van een fabriek van de papierpulp bedreigd zeeschildpadden in een natuurreservaat.
Verscheidene soorten zeeschildpadden begraven hun eieren bij de mond van de Paraiba do Sul rivier waar de lekkage meer dan meer dan 50 vierkante kilometer van de staat van Rio De Janeiro heeft uitgespreid.
De substantie, die bijtende soda (Caustic Soda) omvat, zakt langzaam af naar het noorden, naar de stranden van Espiritu Santo.
Een bioloog die de schildpadden beschermt spreekt van een "tragedie" als de sodavlek het moerasland in het gebied bereikt.
De vernietiging van dit moerasland zou een grote tragedie zijn, omdat zij een broedgebied zijn voor zeeschildpadden.


Het zou minimaal 10 jaar duren voordat
de natuurlijke omgeving zich weer hersteld heeft.
Foto : BBC News

Zowat 20 miljoen liter van het giftige afval ontsnapte een week geleden van een document fabriek die in Minas Gerais staat, uitlopend in de Pomba rivier. De Pomba stroomt over in de Paraiba do Sul rivier, dat door de naburige staat van Rio De Janeiro gaat en in de Atlantische Oceaan uitmond. Verscheidene steden langs de kust hebben stranden met een dik, kwalijk ruikend schuim. Na het vliegen over het gebied, zegt Milieu officiële Flavio Montiel de soda de zee heeft bereikt. De Burgemeester van Sao Joao Da Barra, Alberto Dauaire, zegt de vissers problemen met hun boten hebben. "Deze substantie is giftig en corrosief. Naast het doden van vissen en vee, veroorzaken zij schade aan de motoren van vissersboten, "hij zei.
De fabriek is tijdelijk gesloten en is gesommeerd om eerst 14 Miljoen Euro boete te betalen.

Bron : ABC News 8 April 2003

Bijtschildpad gevangen in Boskoop.

Boskoop, Groot was de verbazing van Boskoper André Stolwijk toen in het water van de Reijerskoop voor zijn deur een enorme bijtschildpad opdook. Met behulp van een riek wist André het 50 centimeter lange dier op het droge te krijgen. Vermoed wordt dat de volwassen bijtschildpad uit zijn winterslaap is geschud door een graafmachine die langs de weg aan het werk was. Het dier wordt meteen verdacht van het verorberen van een aantal zwanen dat onlangs spoorloos verdween. Omwonenden gingen ervan uit dat de dieren waren gestolen. Met de vangst van de Amerikaanse bijtschildpad, de op een na grootste zoetwaterschildpad ter wereld, is wellicht meteen ook de zwanendief gevangen. „Bijtschildpadden doen hun naam absoluut eer aan ,zij bijten met gemak een vinger af.” Getreuer vermoedt dat de bijtschildpad door een ´liefhebber´ in de sloot is gedumpt. „Dit gebeurt met andere schildpadden ook steeds vaker.” Getreuer: „Door haar gigantische vraatzucht is dit dier een grote bedreiging voor alles wat in en rond de sloot leeft. Dat kun je wel zien, hij is moddervet.”

Bron : De Telegraaf 29 Februari 2003

Een schildpadtweeling is vrij uniek.

Een schildpadtweeling is vrij uniek. Afgelopen vrijdag kropen twee roodwangsierschildpadjes uit één en hetzelfde ei in het Limburgse Landgraaf. Het vreemd gevormde ei hield schildpaddenliefhebster Carry Coppes al weken in de greep. De geboorte van een schildpad gaat net als zijn leven: langzaam. Na ruim vijf weken in de warme broedmachine deed de tweeling, die de namen Romulus en Remus heeft gekregen, er bijna twee volle dagen over om zich uit de eierschaal te werken. de twee, nauwelijks groter dan een munt van twee euro, zijn nog met elkaar verbonden door een kleine hoeveelheid eigeel. Als de band verbroken is, mogen ze voor het eerst het water in. Hun broertjes en zusjes - de afgelopen weken waren dat er dertien - worden verkocht, maar Romulus en Remus mogen voor altijd blijven. "Ze komen in m'n testament", zegt Coppes, "want ze gaan mij ruimschoots overleven."

Bron : De Gooi- en Eemlander 24 September 2002

Naturalis toont gevangen lederschildpad

LEIDEN - Het dier overleed woensdagmiddag op het dek van een vissersboot nadat hij in de netten terecht was gekomen. Lederschildpadden komen normaal gesproken voor in tropische zeeën maar dwalen soms af naar gematigde streken.Foto : ANP

Naturalis heeft de schildpad vrijdag opgehaald en zal het dier eerst conserveren in ijs. Daarna wordt hij ontleed en schoongemaakt

Bron : De Gooi- en Eemlander 20 September 2002

Naturalis in ban reuzenschildpad

AMSTERDAM - In Natuurhistorisch Museum Naturalis in Leiden is vandaag en morgen een enorme lederschildpad te zien. Het dode dier, dat afgelopen week in de Noordzee werd gevangen, weegt 398 kilo, is twee meter lang en uitgestrekt 2,5 meter breed. De schildpad overleed woensdagmiddag op het dek van de Goeree 36 van schipper Van der Bok nadat het op negentien kilometer uit de kust in de netten was terechtgekomen.


In Natuurhistorisch Museum Naturalis in Leiden is vandaag en morgen een enorme lederschildpad te zien. Het dode dier, dat afgelopen week in de Noordzee werd gevangen, weegt 398 kilo, is twee meter lang en uitgestrekt 2,5 meter breed. De schildpad overleed woensdagmiddag op het dek van de Goeree 36 van schipper Van der Bok nadat het op negentien kilometer uit de kust in de netten was terechtgekomen. Volgens Marjolein Hageraats van Naturalis komen lederschildpadden normaal gesproken voor in tropische zeeën, maar dwalen zij soms af naar gematigde streken zoals de Noordzee
Foto : Henk Bouwman

Volgens Marjolein Hageraats van Naturalis komen lederschildpadden normaal gesproken voor in tropische zeeën, maar dwalen zij soms af naar gematigde streken zoals de Noordzee.

Bron : De Telegraaf 21 September 2002

Vermoedelijke eigenaar bijtschildpad meldt zich

BRANDWIJK - Wim Stam uit Brandwijk heeft, zo zegt hij, “een stevig vermoeden” waar de gevaarlijke bijtschildpad vandaan komt die de afgelopen dagen voor veel ophef heeft gezorgd. Zijn zoon dumpte dertien jaar geleden een soortgelijk reptiel in de wetering achter zijn ouderlijk huis aan de Gijbelandsedijk.

De schildpad, die twee weken geleden in Het Kontakt verscheen nadat hij in juni was gefotografeerd in natuurgebied De Donkse Laagten, was destijds twaalf centimeter groot en ongeveer twee jaar oud. “Mijn zoon kwam met het beest thuis van school. Een vriendje wilde ervan af. Toen mijn zoon ging verhuizen, heeft hij de andere gezinsleden nog gevraagd of ze voor de schildpad wilden zorgen, maar die zagen dat niet zitten”, zo zegt Stam senior. “Toen heeft hij de schildpad in de sloot gegooid. Ik hoorde dat pas achteraf en vond het niet zo netjes. Dat heb ik hem ook gezegd, maar ja, toen was het al te laat.” Of zijn zoon wist dat het om een reptiel ging dat voor kinderen gevaarlijk kan zijn, weet Wim Stam niet.

Passieve rover Het huis van de familie Stam staat ruim twee kilometer van de plaats waar de bijtschildpad in juni werd gefotografeerd. Een schildpaddenverzorger van Diergaarde Blijdorp sprak vorige week het vermoeden uit dat de bewuste schildpad zich niet ver zal verplaatsen, omdat hij als passieve rover een vaste plek kiest. Het zou dan ook goed kunnen dat het schattige schildpadje van dertien jaar geleden het agressieve reptiel is dat in De Donkse Laagten een nieuw thuis heeft gevonden. Ook de leeftijdschatting van reptielenkenner Van Gent uit Arkel klopt. Maar helemaal zeker is het natuurlijk niet dat het om het voormalige huisdier van Stam junior gaat. “Ik fiets regelmatig langs de plek waar de schildpad vorige week is gezien”, zegt Wim Stam, “en ik moet zeggen dat ik altijd goed oplet of ik het dier zie. Een poes komt altijd terug naar de eigenaar, zeggen ze, maar hoe dat met een schildpad zit, weet ik niet.”

Bron : Het Kontakt Edities bv 12 September 2002

Bijtgevaarlijke schildpad in natuurgebied

OUD-ALBLAS - In natuurgebied de Donkse Laagten bij Oud-Alblas zwerft een bijtgevaarlijke schildpad rond. Een boswachter van Staatsbosbeheer fotografeerde de schildpad al in juni. Hij wist toen niet dat het om een gevaarlijke soort ging en liet het dier weer los. Een reptielenhouder die de foto vorige week in een krant zag, meldde dat de schildpad bijtgevaarlijk is.

Deze bijtgevaarlijke schildpad zwerft rond in natuurgebied de Donkse Laagten bij Oud-Alblas.
Deze bijtgevaarlijke schildpad zwerft rond in natuurgebied de Donkse Laagten bij Oud-Alblas.
Foto : ANP

Volgens de boswachter gaat het om een Bijtschildpad die alleen voorkomt in Amerika. Hij vermoedt dat het dier door iemand is uitgezet. De schildpad is veertig centimeter lang en heeft een bruin-zwart schild.

Een Bijtschildpad kan wild om zich heen bijten en met gemak een kinderhand afhappen. De boswachter waarschuwt wandelaars die het dier zien dat ze niet moeten proberen hem op te pakken.

Bron : De Telegraaf 03 september 2002

Vangst in Naardense Vestinggracht

NAARDEN - ,,Ik stond er met mijn maatje te vissen. Tien meter verderop was een wat oudere man aan het hengelen. Die visser riep opeens tegen ons: 'Kom eens kijken wat ik nou aan mijn haak heb...'. Het was een schildpad van tien à twaalf centimeter. Die man had hem met een worm aan het haakje gevangen. De visser haalde hem er met een schepnet uit en legde het diertje aan de kant. Het beestje wist zelfzelf van het haakje te ontdoen, sprong in het water en zwom weg."

Maar een half uurtje later was het weer raak. Gert Bos: ,,Roept die man: 'Ik heb weer een schildpad aan de haak'. Het was opnieuw een groot exemplaar, maar ik kon niet zien of het dezelfde schildpad was. Ook dit diertje werd met een schepnet uit het water gehaald waarna het zich van de wallekant verwijderde. Ik heb hem toen omgedraaid, waarna ook deze schildpad het water insprong. Ik vond het vreemd. Want in ons land leven geen schildpadden in open water."

,,Ik vertelde het later aan mijn vader, Jan Bos, die veel van natuur afweet. Hij vermoedt dat het Amerikaanse schildpadden zijn die door mensen in de Vestinggracht zijn achtergelaten.

Dierenwinkels verkopen heel kleine schildpadden, die veelal door kinderen thuis in een klein bakje worden gehouden. Maar als de schildpadden groter worden, passen ze niet meer in die bakjes. Dan komen de problemen. Mensen willen er vanaf. Dan zetten ze de schildpadden weg in open water. Ik denk dat het roodwangschildpadden zijn. Mijn vader vindt eigenlijk dat ze de verkoop zouden moeten verbieden. Het was wel jammer dat ik geen fototoestel bij me had. Die schilpaddenvanger zei dat hij uit Huizen kwam. Het is absoluut geen visserslatijn."

De stichting Schildpad te Huizen probeert schildpadden te redden. De Nederlandse wateren zijn volgens een woordvoerder te koud voor schildpadden zoals roodwangs om zich hier te kunnen voortplanten. ,,Ach, het is net als met honden en katjes. Als mensen het zat zijn doen ze die dieren weg. Dat gebeurt ook met schildpadden, een hobby van veel kinderen. De stichting zorgt ervoor dat schildpadden naar Toscane worden gevlogen. Het is de luchtbrugactie. De dieren worden later in hun natuurlijke leefgebieden in Amerika of Griekenland uitgezet."

Bron : De Gooi- en Eemlander 07 Juli 2002
Door : Anton Boender

Douane Indonesië voorkomt smokkel schildpadden

JAKARTA (ANP) - De Indonesische douane heeft op het vliegveld van Jakarta ruim 1500 schildpadden onderschept die voor de soep waren bestemd of tot medicijn zouden worden verwerkt. Dat heeft de Indonesische krant The Jakarta Post woensdag gemeld op gezag van de douane.

De schildpadden waren afkomstig uit Kalimantan en hadden de Chinese provincie Guangzhou als eindbestemming. De handelaren in schildpadden beschikten niet over de benodigde papieren voor de export van de dieren. Voor verscheidene zeldzame schildpaddensoorten geldt in Indonesië een uitvoerverbod.

Douanewoordvoerder Permana Agung zei tegen The Jakarta Post dat op de smokkel van schildpadden celstraffen tot vijf jaar staan.

Bron : Sp!ts 17 Juli 2002

Veroudering is erfenis van kleine knaagdieren

De oude vrouwelijke schildpad legt meer eitjes dan een jong vrouwtje, haar gewrichten zijn soepel en haar spieren krachtig. Zij is 75 jaar oud, maar nog helemaal niet verouderd. Hoe is dat mogelijk?

De Portugese bioloog Joao Pedro de Magalhaes beschrijft in het jongste nummer van het vakblad Experimental Gerontology, dat zoogdieren en reptielen totaal verschillend op leeftijd reageren. Waar voor zoogdieren geldt dat het klimmen van de jaren hand in hand gaat met een geleidelijke slijtage, schittert veroudering bij veel reptielen door afwezigheid. Als hun tanden zijn uitgevallen krijgen ze weer nieuwe en ook voor andere kwaaltjes hebben ze voldoende regeneratievermogen.

De oorzaak ligt in onze evolutionaire geschiedenis. Toen 65 miljoen jaar geleden de dinosauriërs uitstierven, overleefden kleine, knaagdierachtige zoogdieren. Deze diertjes kenden een snelle opvolging van generaties en hadden de genen die nodig zijn om veroudering tegen te gaan niet echt nodig. Het gevolg is dat deze genen verloren gingen voor alle zoogdieren daarna. Zij verouderen allemaal op dezelfde manier, al hebben grote zoogdieren mechanismen gevonden om dit proces te vertragen. Echt immuun voor veroudering zijn we echter nooit meer geworden.

Bron : AD 21 Juni 2002

2000 Schildpadden in beslag genomen

HONGKONG - Douaniers in Hongkong hebben dinsdag 2000 zoetwaterschildpadden in beslag genomen. Zij arresteerden elf mensen in de smokkelzaak. Het is de grootste vangst tot nu toe, aldus een woordvoerder van de douane.

De smokkelaars brachten maandag de schildpadden vanuit Thailand het land in. Ze waren bestemd voor restaurants op het vasteland van China, met een waarde van 128.000 dollar (ruim 146.000 euro).

De totale lading had een gewicht van 9 ton. De schildpadden komen niet voor op de lijst van bedreigde diersoorten, maar werden illegaal in Hongkong aan land gebracht

Bron : De Telegraaf 12 Maart 2002

Recordaantal zeeschildpadden sterft op stranden Florida

ST. PETERSBURG - Een recordaantal zeeschildpadden kwam vorig jaar op de stranden van de Amerikaanse staat Florida om het leven. Volgens experts is de stijging de schuld van garnalenvissers. Dit meldde de Amerikaanse krant The Miami Herald vrijdag.

In 2001 spoelden er 1337 dode of stervende schildpadden aan op de stranden van Florida. Dit is het hoogste aantal sinds in 1980 biologen de aantallen noteren, aldus het Marine Research Institute in Florida.

Het vorige record dateert uit 1996 en bedroeg een kleine honderd schildpadden minder. Toen zorgde een zogenoemd rood getij, een roestbruine verkleuring van het zeewater als gevolg van explosieve vorming van plankton, voor een bedreiging van de zeeschildpaddenstand.

De huidige bedreiging voor de schildpadden zijn de garnalenvissers. "Wanneer andere Amerikaanse staten de garnalenvangst voor een paar maanden verbieden, komen de vissers allemaal naar de wateren voor de kust van Florida. De schildpadden raken verstrikt in hun netten, ondanks speciale aanpassingen waardoor de zeeschildpadden zouden moeten kunnen ontsnappen", aldus Allen Foley, een bioloog die is verbonden aan een instituut dat onderzoek naar zeeschildpadden doet.

Volgens Foley sterft ook nog eens een kwart van de gestrande schildpadden, omdat zij in aanraking zijn gekomen met een scheepsromp of een schroef.

Alle vijf soorten zeeschildpadden, die voor de kusten van Florida voorkomen, zijn beschermd.

Bron : De Telegraaf 15 Februari 2002

Zeldzame zeeschildpadden dood aangetroffen

ISTANBUL - Bij de stad Mersin in het zuiden van Turkije zijn de afgelopen maanden in totaal 29 zeldzame zeeschildpadden dood aangetroffen. Zes van deze dieren spoelden de afgelopen paar dagen aan.

Milieubeschermers, de Turkse autoriteiten en ook de Verenigde Naties zijn verontrust. Zij vermoeden dat de dieren -zogeheten onechte karetschildpadden (Caretta caretta)- zijn gestorven aan vergiftiging.

Volgens de Turkse media had een aantal overleden schildpadden uit de bek gebloed. Deskundigen vermoeden dat het afvalwater van een chroomfabriek de dieren fataal is geworden.

Beschermd

De Caretta caretta is sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw een beschermde diersoort. De vrouwtjes leggen hun eieren op de stranden aan de Turkse zuidkust. Broedplaatsen worden beschermd.

Ook in Honduras, Mexico, Colombia, Israël, de Bahama's, Cuba, Griekenland, Japan en Panama komt het dier voor. In al deze gebied nemen de populaties af. Alleen in Florida is een kleine stijging van het aantal onechte karetschildpadden waargenomen.

Bron : www.nu.nl 21 Juni 2001

Toeristen ware plaag voor lederschildpad

DE LEDERSCHILDPAD, een van de attracties van het Caribische eiland Tobago, wordt met uitsterven bedreigd. Deze waarschuwing komt van de Amerikaanse bioloog Scott Eckert van een researchinstituut in San Diego. De grootste schildpad ter wereld kan door de opdringerige toeristen letterlijk zijn ei(eren) niet kwijt als het dier aan land komt voor de leg. Maar ook verdwijnen er nog steeds in de soeppan van de plaatselijke bevolking of vallen ten prooi aan vissers.

Scott Eckert zegt, dat het aantal lederschildpadden in totaal is afgenomen van 115.000 nestelende vrouwtjes in 1980 tot 30.000 nu. ,,We praten in het geval Tobago over een betrekkelijk klein aantal dieren, een paar honderd. Maar de bevolking blijf de dieren eten, veel vaker dan elders. Hoewel het illegaal is let niemand erop'', aldus Eckert. ,,Als de schildpadden verdwenen zijn, is het afgelopen. Nestelgewoonten worden over een flink jaren opgebouwd en het is onwaarschijnlijk dat een nieuwe generatie nog de stranden van Tobago kan vinden.''

De lederschildpad kan 2 meter groot worden en weegt dan bijna 600 kilo. De voorste zwempoten bereiken een lengte van 2,7 meter. Dode exemplaren worden vaak aangetroffen met plastic zakken in hun maag. Ze zien die aan voor kwallen, het enige voedsel dat geschikt is voor hun zwakke kaken. Ze kunnen tot 70 jaar oud worden. Als de vrouwtjes aan de leg toe zijn produceren ze om de tien dagen in totaal zo'n 100 eieren, verdeeld over over ongeveer tien nesten. Het zijn enorme `reizigers'. Per jaar leggen ze meer dan 10.000 kilometer af op zoek naar voedsel en legplaatsen. Ze maken zelfs de oversteek van het Amerikaanse continent naar de Azoren.

Bron : Algemeen Dagblad 31 Maart 2001

'Uitgestorven' schildpad weer opgedoken

PHNOM PENH - In het zuidwesten van Cambodja zijn reuzenmoerasschildpadden gevonden waarvan was aangenomen dat ze al meer dan een eeuw waren uitgestorven. Dat heeft de Wildlife Conservation Society, een Amerikaanse milieuorganisatie, gisteren bekendgemaakt.

De schildpadden werden aangetroffen in het stroomgebied van de rivier de Sre Ambel in de provincie Koh Kong. Het gebied stond tot 1998 onder controle van de Rode Khmer en was lange tijd niet toegankelijk. In het gebied zouden ongeveer vijftig volwassen exemplaren leven. (AP)

Bron : De Telegraaf 28 Februari 2001

Reuzen-zeeschildpad levend aangespoeld

Een levende, twee meter lange en 300 kilo zware reuzen-zeeschildpad is gisteren aangespoeld op het strand van het Belgische Oostende. Het dier, dat gewond is aan een van de voorpoten, werd ontdekt door een wandelaar.

Deskundigen van het Sea Life Center in Blankenberge hebben het dier dinsdag naar het centrum vervoerd. De schildpad werd op een vrachtwagen getakeld en vastgemaakt. In Blankenberge zal het dier worden verzorgd.

Bron : De Telegraaf 20 December 2000

Note van de redactie : De gisteren aangespoelde, 300 kilo en 2 meter lange lederschildpad, Caretta caretta, is in de loop van vandaag 20 december 2000 overleden. De leeftijd van het onfortuinlijke dier wordt geschat op 50 jaar. De vermoedelijke doodsoorzaak heeft naar alle waarschijnlijkheid te maken met de leeftijd van het dier, ook had de schildpad een diepe open wond aan een van de vinnen. De daarbij ontstane stress veroorzaakt door de aandacht zal ook een belangrijke impact hebben gehad op het uiteindelijke overlijden van het dier in het Sealife marine center.

Schildpad op wielen

Doris, een 50-jarige schildpad met versleten achterpoten, kan zich na maanden weer pijnloos voortbewegen. Dit dankzij een slimme medische ingreep. Dierenarts Stuart McArthur uit Leeds kwam na enkele mislukte operaties op het idee het onderstel van een lego-auto van zijn dochtertje aan de onderkant van het beestje te lijmen.

Bron : Algemeen Dagblad 23 November 2000

Zware jongen van 234 kilo

De verzorgers van de Amsterdam dierentuin Artis hadden er gistermorgen een zware kluif aan: De reuzenschildpadden moesten op de weegschaal worden getild.

Het gewicht van deze trage beschermde dieren is een belangrijke indicator vor de algemene conditie. Vier jaar geleden werden de drie reuzenschildpadden van Artis daarom al een keer gewogen en gisteren was het opnieuw zover.

Vooral bij het grootste mannetje bleek dit een enorme klus. Met man en macht moest het 234 kilo wgende dier worden opgetild. Vier jaar geleden woog hij nog 'slechts' 207,5 kilo.

Zijn kleinere collega is in vier jaar tijd van 149,5 naar 169,5 kilo gegroeid, terwijl het enige vrouwtje 1,5 kilo is afgevallen tot 81 kilo.

Artis heeft geen idee hoe oud de schildpadden die oorspronkelijk uit het gebied tussen Afrika en Madagaskar komen en zijn uitgezet op de Seychellen, zijn. In een dierentuin kunnen ze 150 jaar worden.

Bron: De Telegraaf 23 November 2000


Vaarwel?

Zeeschildpadden beginnen hun leven met honderden broertjes, zusjes, neefjes en nichtjes. Als ze 's nachts uit hun ei kruipen en de lange, barre tocht over een brede strook tropisch strand gaan maken, worden ze bedreigd door 1001 gevaren. Roofvogels, toeristen en totale uitputting. Slechts enkele dieren zullen de overtocht naar de zee, hun uiteindelijke leefgebied, halen.

Nu de effecten van de wereldwijde klimaatverandering zichtbaar worden, is daar een groot gevaar bijgekomen. De zeeschildpadden dreigen hun legstranden kwijt te raken. Door het stijgen van de zeespiegel zijn de eerste laaggelegen subtropische stranden al verdwenen. Als het zo doorgaat zijn er straks misschien helemaal geen zeeschildpadden meer.

Bron: WNF Panda November 2000


Schildpadjes naar Center Parcs

Reptielenzoo Iguana toont hier een paar van de 750 roodwangschildpadden die op 31 juli op Schiphol in beslag zijn genomen.

De Noord-Amerikaanse diertjes waren via een omweg naar ons land gesmokkeld en waren sterk vermagerd. Ze werden in reptielenzoo Iguana in Vlissingen opgevangen.

Nu de jonge schildpadjes weer op krachten zijn gekomen, werden ze gisteren zorgvuldig ingepakt voor nog een verhuizing, naar het Jungle Dome van Center Parcs Heijderbos in Heijnen. In de subtropische koepel is een afgescheiden deel van het riviertje voor het verblijf van de diertjes aangepast. Voorlopig blijven ze een jaar in dit prachitge nieuwe onderkomen.

Bron: De Telegraaf 11 November 2000

Recordsmokkel met dieren

De douane van Hongkong heeft op een vrachtboot 1200 dieren aangetroffen. Het gaat om de grootste dierensmokkel ooit in Hongkong. Ondermeer werden aangetroffen een kleine luipaardkat en een gevlekte civetkat, twee zeldzame dieren die duizenden euros op de illegale markt opbrengen. In bijna 30 kooien zaten ook 896 knaagdieren, 232 egels, 46 schildpadjes en twee konijnen. De totale waarde wordt geschat op 350.000 gulden (160.000 Euro).

Bron : Algemeen Dagblad 19 September 2000

Reuzenschildpadden op dieet

ZÜRICH - De jonge dieren uit de kolonie Galapagos-schildpadden in de dierentuin van de Zwitserse stad Zürich zijn op dieet gezet, nadat biologen hadden vastgesteld dat ze liefst tien keer zoveel wogen als hun soortgenoten in het wild.

Niet dat de beesten in Zürich niet gezond zijn, haast de zoo zich te benadrukken. Er zijn geen aanwijzingen dat het overgewicht de organen van de topzware beesten in het gedrang heeft gebracht of dat ze te veel vet zouden hebben ontwikkeld, maar toch is besloten dat de dieren het voortaan met minder calorieën moeten doen.

Zürich heeft al sinds 1989 een speciaal onderzoeksproject voor reuzenschildpadden. De afgelopen elf jaar zijn er 29 Galapagos-reuzen geboren in de Zwitserse dierentuin. (AP)

Bron: De Telegraaf 21 Juli 2000


Smokkelaar in VS betrapt met 55 schildpadden in z'n broek

Op het vliegveld in het Amerikaanse Miami is een man aangehouden die 55 met uitsterven bedreigde schildpadden het land in wilde smokkelen. Hij had de tien centimeter lange diertjes verstopt in de holte tussen de twee broeken die hij aanhad. De douaniers werden argwanend toen ze opmerkten dat de broek vreemde bulten vertoonde die ook nog eens bewogen. De zeldzame roodpootschildpadden zijn in Barbados, waar de man vandaan kwam, voor zo'n tien gulden (4.5 Euro) per stuk te koop. In de Verenigde Staten brengen ze daarentegen meer dan 150 gulden ( 7 Euro) op.

Bron: AP 6 December 1999


Soepschildpad kiest ruime sop

Schildpadden zitten de laatste jaren behoorlijk in de puree. Verdwijnen ze niet de soep, dan eindigen ze wel als religieuze lekkernij. En het kost al moeite genoeg om een schildpad te worden, want ook de eieren vinden gretig aftrek.

Toch heeft het Indonesische Wereld Natuur Fonds, onder meer gesteund met 1,2 miljoen guldens (1/2 miljoen Euro) uit een speciale actie, de handschoen durven oppakken. Een speciaal kantoor op Bali werd in 1996 geopend. Ketut Serjana Putra, projectleider van het schildpaddenproject, is even in Nederland om te vertellen over de successen van het project.

"Indonesië heeft net een nieuwe Schildpad beschermingswet waardoor ook de zeldzame groene schildpad niet meer ongebreideld mag worden verhandeld", verteld hij met zijn zachte stem. "En op het belangrijkste legstrand Prancak Beach op Bali is dit jaar driekwart van de schildpadeieren uitgekomen en hebben de meeste pasgeborenen veilig hun weg naar zee gevonden. Bovendien zijn in 1999 ook nog eens ruim vijftig procent minder volwassen zeeschildpadden gevangen dan in het jaar ervoor". Dit alles ging uiteraard niet zonder slag of stoot. "Op Bali is het een eeuwenoude traditie om vlees van zeeschildpadden te gebruiken bij religieuze ceremonies. Wat we inmiddels samen met religieuze leiders en theater groepen hebben bereikt is dat er bij traditionele ceremonies minder schildpadvlees wordt gebruikt. Volgens een hindoepriester met wie ik goed contact heb, kan het allemaal een tandje minder; in plaats van de 14.000 schildpadden die in 1997 werden opgepeuzeld, zouden er slechts driehonderd nodig zijn als je een ander voedsel symboliseert." educatie en samenwerking met de lokale bevolking zijn toverwoorden. "Ik zeg niemand dat ze iets niet mogen doen, ik leg liever uit wat de gevolgen ergens van zijn." Sinds 1996 werkt Putra aan een netwerk van bewakers in de kustdorpen. "In 1997 belde een van hen me dat een drie meter grote vrouwelijke schildpad was gevangen en gedood zou worden. Toen ik eraan kwam waren de pootjes al op haar schild samengebonden en stond men met messen klaar om haar te slachten. Ik heb ze toen twee scenario's voorgelegd. Of je pakt elke schildpad die je kunt krijgen. Dan is de schildpad verloren maar ook produceert het dier nooit meer nieuwe nazaten. Of je laat ze met rust zodat je het jaar erna weer aanwas hebt. In tien minuten was het beklonken, ze besloten haar te laten gaan. Een dag later kregen ze al een 'beloning' doordat en andere moeder eieren kwam leggen op hun strand."

Putra noemt het opmerkelijk dat veel vissers nu schildpaddenbeschermers zijn. "Ik heb uitgelegd dat schildpadden zeegras eten, en dat groeit beter als het wordt afgegraasd. Zo'n zeegrasveld is op zijn beurt weer een kraamkamer voor jonge vissen. En toeristen betalen graag voor een schildpadexcursie. De les is: je kunt aan levende dieren ook verdienen."

Bron: De Telegraaf 04 Januari 2000


Door Darwin bestudeerde schildpad viert 169ste verjaardag

BRISBANE, de reuzenschildpad Harriet heeft maandag haar 169ste verjaardag gevierd in de dierentuin van de Australische stad Brisbane. De gemiddelde leeftijd van reuzenschildpadden bedraagt 150 jaar, dus Harriet heeft wel bewezen een van de «overlevers» te zijn uit Darwins evolutietheorie «survival of the fittest».

Darwin, die zijn theorie ontwikkelde na een bezoek aan de Galapagos-eilanden waar de reuzenschildpad thuishoort, nam Harriet in de vorige eeuw van Isla Santa Cruz mee naar Engeland. In 1841 verhuisde Harriet naar Brisbane, waar zij een grote attractie werd in de plaatselijke Botanical Gardens.

Bron: AP 15 November 1999


KLM stopt met vervoer van knaagdieren en reptielen.

KLM Cargo stopt per direct met het vervoer van knaagdieren, amfibieën en reptielen. Ook bedreigde diersoorten en dieren die in het wild zijn gevangen komen het vliegtuig niet meer in. De KLM heeft hiertoe besloten na gesprekken met dierenbelangenorganisaties. De vliegvervoerder kwam eerder dit jaar onder zware kritiek te staan nadat bleek dat de KLM 440 gezonde eekhoorns door de hakselmachine had gehaald.

Naar aanleiding van dat incident besloot de luchtvaartmaatschappij al om illegale dieren die onderschept werden op Schiphol, niet langer af te maken. De Rijksdienst voor Vee en Vlees eiste eerder dat de KLM onderschepte beestjes terugstuurde of afmaakte. Vanwege het ontbreken van de juiste papieren was terugsturen meestal heel moeilijk.

Nu doet de KLM dus een aantal diersoorten in de ban. Beesten die naar een dierentuin worden vervoerd of in de wildernis teruggezet worden, mogen wel mee. Ook paarden, tamme huisdieren, eendagskuikens, honden en katten kunnen nog met de luchtvaartmaatschappij op reis. Vogels mogen alleen nog mee vanaf Amsterdam, siervissen worden alleen ingenomen in Singapore, Tokio, Osaka en Amsterdam.

Bron: ANP Oktober 1999


Route zeeschildpad

Duizend dagen wilde Reid Stowe op de zee doorbrengen, duizend dagen zonder haven, huis, kroeg, feestjes en warme croisantjes op zondagmorgen. Wel met een mooie reisgenote: de 25-jarige Laurnece, die ongehinderd door zeilervaring met hem mee zou gaan, Waarschijnlijk zou het Reid nog gelukt zijn ook. Op zijn 19e zeilde hij al met een zelfgebouwde catamaran de Atlantische oceaan over en op zijn 25e nam hij de eveneens zelfgebouwde schoenerAnne mee van de Amazone naar Antarctica. Maar zo'n duizenddaags-tripje kost geld, veel geld en ondanks enthousiaste sponsors lukte het niet om het benodigde bedrag bij elkaar te krijgen.

Daarom is hij op 5 juni jongstleden vertrokken met een geheel ander doel voor ogen. In slechts zes maanden gaan Laurence en hij met Anne in de Atlantische Oceaan de vorm van een gigantische zeeschildpad tekenen, volgens Reid het grootste conceptuele kunstwerk dat ooit is gerealiseerd. Zijn duizend-dagen-droom heeft Reid hiermee niet opgegeven. Hij ziet het schildpadproject als testvaart en hoopt bovendien nog extra geld in te zamelen. Op www.1000days.net kan de voortgang van de schildpad worden gevolgd.

Bron : De Waterkampioen


Amerikaanse bijtschildpad luncht in Londen.

Politieagent Mark Biggs kon het bijna niet geloven toe hij op zijn werk, het politiebureau in het Londense Greenwich Park kwam en werd aangeschoten door zijn collega:" We kunnen niet weg want er zit een grote schildpad vast onder mijn auto." Toen zag hij de bijna 60 cm lange Amerikaanse bijtschildpad blazend en bekneld zittend achter een wiel. De vraag was, hoe was dit schepsel, een vleeseter en levensgevaarlijk dier afkomstig uit het zuid-oosten van de Verenigde staten tercht gekomen in Londen? "Ik ben er van overtuigd dat iemand het als een huisdier had en het te moeilijk werd om het te verzorgen, ze wisten dat er een vijver was in Greenwich Park en dumpte het dier", aldus Biggs. Niemand weet hoe lang de schildpad in zuidoost Londen heeft geleefd, maar het kan enige eenden in het park hebben verorberd. Maar het kan ook zijn dat de populatie eenden dit jaar is gedaald door het jagen van de lokaal overvloedig aanwezige vossen. De hulp van "the Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals" werd ingeroepen en zei slaagden de schildpad, onderstussen omgedoopt tot "the Jaws of Greenwich Park'', te overmeesteren en brachten het naar opvangcentrum voor exotische dieren in Eynsford, Kent. "Het is een behoorlijk agressief dier, maar hij zit nu in een vijver met vergelijkbare dieren", volgens Kirsty Jones een woordvoerster van de Engelse dierenbescherming zij voegt toe:" Ons advies is om geen exotische dieren te houden als huisdier."

Bron: Reuters September 1999


Eeuw oude zeeschildpad gered in de haven van New York

Een zeer oude zeeschildpad, bijna half zo groot als een volwassen stier, is gered in de buurt van Verrazano Narrows bridge in de haven van New York, aldus de kustwacht, dinsdag. Kunstwacht officieren welke de schildpad redde, schatte de het gewicht op 600 pond en de leeftijd op bijna een eeuw oud, toen het gezien werd tijdens een inspectie van een 800 voet lange, onder Cyrpiotische vlag varende tanker Loucas. De schildpad was met zijn linker voorvin vast komen te zitten aan een lijn welke was verbonden met een kooi om kreeften te vangen en was te zwak om te blijven drijven met maar één vrije vin. "Dit is een bijzonder geval", vertelde Kunstwacht officier Don Wagner, welke ook vertelde dat ze er voor kozen het dier weer terug te brengen naar zee in plaats van het naar een aquarium te brengen. Het dier doet het al 100 jaar goed, daarom was het beter om het weer vrij te laten. De Atlantische groene zeeschildpad, een beschermde diersoort en één van de grootste zeeschildpadden legt haar eieren in Florida, maar kan over de hele wereld worden gevonden in tropische en sub-tropische oceanen. In de Verenigde staten strekt haar herkomst gebied zich uit van Flor

Bron: Reuters Augustus 1999


Chinese inbreker krijgt jaar cel wegens eten schildpad

HONGKONG, een Chinese inbreker is tot een jaar gevangenisstraf veroordeeld omdat hij in een woning in Hongkong de huisschildpad had verorberd. Van het dier, dat ongeveer 260 gulden (118 Euro) waard was, bleef slechts het schild over, berichtte een Chinese krant vrijdag.

De rechter legde de 22-jarige Chau Chao-ping niet de voor inbraak gebruikelijke straf van drie jaar op omdat hij schuld had bekend en niet de intentie had waardevolle spullen te stelen. «Honger was er de oorzaak van dat hij de schildpad slachtte», zei de rechter, die erop wees dat Chau twee andere schildpadden ongemoeid liet. Volgens de krant had Chau wel de grootste schildpad uitgekozen om te koken en op te eten.

Chau werd daarnaast tot nog eens vijftien maanden gevangenisstraf veroordeeld omdat hij illegaal in Hongkong verbleef.

Bron: AP 19 Maart 1999


Turtle Time in ECODROME Zwolle.

Tijdens de voorjaarsvakantie zal het in Ecodrome park Zwolle Turtle Time zijn. Gedurende deze twee weken zal jong en oud zich kunnen verdiepen in de o zo fascinerende wereld van de schildpad! Naast de bestaande activiteiten in het veelzijdige Ecodrome, worden er in deze periode namelijk verschillende presentaties gegeven aan de hand van replica's en geprepareerde schildpadden, die ingenomen zijn bij de douane op Schiphol. Natuurlijk wordt ook getracht om een aantal levende turtles in het Ecodrome uit te nodigen, maar dat hangt er uiteraard vanaf of de gegadigden op tijd in het Ecodrome aanwezig kunnen zijn. Speciaal voor jullie wordt er voor deze gelegenheid een turtle-doehoek ingericht waar je zelf een schildpad in elkaar kunt knutselen. tevens kun je je laten schminken en liggen er kleurplaten voor je klaar. Bij de receptie van het Ecodrome krijg je bovendien een stempelkaart. Bij diverse turtle activiteiten in het park kun je namelijk stempels verdienen. En bij inlevering van een volle spaarkaart maak je begin maart kans op een schitterende Wereld Natuurfonds Turtleknuffel! Hierover word je dan door ons persoonlijk op de hoogte gebracht. Tijdens Turtle Time mag een film van de Ninja Turtles natuurlijk niet ontbreken. Daarnaast zijn er ook natuurfilms over turtles te zien. In het horecagedeelte binnen Ecodrome zijn bovendien speciale turtle gerechten en drankjes te bestellen. Als klap op de vuurpijl zal er op zaterdag 27 februari een turtle-ruilbeurs georganiseerd worden. Op die dag kan iedereen die schildpadsnuisterijen wil ruilen en/of kopen in het Ecodrome terecht. Natuurlijk is het niet de bedoeling dat er echte schildpadden verhandeld worden.

Bron: Ecodrome Zwolle Februari 1999


Gouden Schildpad

Een winnend lot is altijd reden voor een feestje. Dat ondervonden vrijdag ook Pintong, een twintig jaar oude gouden schildpad en zijn vriendin Prangtong (18 jaar, r.). Hun baasje Somboon Pintong had een fors bedrag gewonnen in een illegale loterij. De restauranthouder besloot 300 gasten uit te nodigen en voor de gelegenheid het schildpaddenpaar in de echt te verenigen.

Bron: De Telegraaf 28 December 1998


Schildpad overleeft al zeven baasjes

De zeventiende graaf van Devon is dood. Op de respectabele leeftijd van 82 jaar is hij heengegaan. De nabestaanden treuren. Alleen aan de oudste kennis van de aristocratische familie De Courtenay is het overlijden van de 'earl' voorbijgegaan. Dit was immers zijn zevende baasje. Na anderhalve eeuw kijk je toch nergens meer van op. En het is tijd voor de winterslaap.

Niet dat Timothy de schildpad dezer dagen enige rust wordt gegund. De minstens 150 jaar oude landschildpad wordt door Britse fotografen en cameralieden belaagd alsof hij de honderd meter binnen 10 seconden heeft afgelegd.

De koning van het kasteel wordt hij genoemd. Zeven earls heeft "Timothy the Tortoise" reeds overleefd. En dat op een dieet van paardenbloemen en met een genoeglijk onderkomen onder de blauwe regen in de immense tuin. In het 60 kamers tellende Powderham Castle zet Timothy geen poot.

Timothy werd in 1854 door Royal Navy-kapitein John Courtenay Everard, familie van de tiende graaf van Devon, als verstekeling op zijn schip aangetroffen. Van zeeziekte bleek het toen al minstens tien jaar oude reptiel geen last te hebben en hij bleef dan ook bijna veertig jaar trouw bij zijn kapitein.

Samen doorstonden ze op de HMS Queen in 1854 het bombardement op Sebastopol in de Krimoorlog. Kapitein Everard nam zijn kameraad ook mee aan boord van de HMS Princess Charlotte en de HMS Nankin waarmee ze naar Azië voeren. Maar in 1892 kreeg Timothy permanente walverlof toen de kapitein naar het Zuidpoolgebied moest. Hij verhuisde naar Powderham Castle in Zuidwest-Engeland, waar de tiende graaf van Devon de scepter zwaaide. Een uiterst chic heer van een oorspronkelijk Franse familie, die in een ver verleden ook en passant drie keizers van Constantinopel leverde.

Het is Timothy altijd goed bevallen aan de vaste wal. Jammer alleen dat hij nooit een vriendinnetje had. Gelukkig was de familie in 1926 bereid daar wat aan te doen. Er werd een 'mate' voor hem gevonden. Het intieme samenzijn liep echter op niets uit. Timothy bleek een meisje te zijn.

Toch is hij altijd een 'he' gebleven. "Hij zorgt voor zichzelf, je hebt er geen omkijken naar", aldus Lady Courtenay, de echtgenote van de 56-jarige zoon van de zeventiende graaf, die nu nummer achttien wordt. Als het kasteel in de zomermaanden open gaat voor het publiek om de kas een beetje bij te spijkeren dan krijgt Timothy een kaartje op zijn schild geplakt met de tekst: "Ik heet Timothy. Ik ben stokoud. Til me alsjeblieft niet op."

Bron: De Telegraaf 4 December 1998


Reuzenschildpadden op Galapagos geëvacueerd

Het leger van Ecuador is op de Galapagos eilanden begonnen met de evacuatie van 735 reuzenschildpadden wier broedgebied op de weg ligt van een brede stroom lava uit de vulkaan Cerro Azul. De eerste zeventig Galapagos-schildpadden vertrokken gisteren per helikopter naar een veiliger deel van het eiland Isabela, het grootste van de archipel.

De lava-rivier is de reptielenkolonie inmiddels op zeshonderd meter genaderd. Twee grotere schildpadgemeenschappen die wat lager zijn gelegen op de helling van de Cerro Azul moeten ook wijken voor het gesmolten gesteente.

Voor de evacuatie zijn drie militaire transporthelikopters overgevlogen vanaf het vasteland. Volgens majoor Gilberto Contreras, die leiding geeft aan de operatie, is de haastig georganiseerde verhuizing van de schildpadden alles behalve eenvoudig. "Hoewel de dieren heel tam zijn en absoluut geen angst voor mensen kennen en zelfs het lawaai van de helikopter hen ogenschijnlijk ongemoeid laat, is het inladen van de honderden kilo's zware reptielen beslist geen kinderwerk", aldus de militair die benadrukt dat geen van de dieren tijdens de evacuatie gewond is geraakt.

Directeur Elecir Cruz van het Nationale Park Galapagos verklaarde dat de koers van de lavastroom de afgelopen dagen vrijwel onveranderd is gebleven. Hierdoor is het ons mogelijk om met vrij grote precisie te voorspellen welke schildpadden-kolonies gevaar lopen en welke niet. We willen voorkomen dat we de dieren onnodig gaan overplaatsen.

De Cerro Azul vulkaan ontwaakte medio vorige maand uit zijn slaap. Sindsdien spuit de berg indrukwekkende hoeveelheden vulkaan-as de atmosfeer in. De lavastromen kwamen twee weken geleden op gang. De laatste eruptie van de Cerro Azul vond in 1978 plaats maar die was volgens vulkanologen veel kleiner dan de huidige.

Bosbranden
De Galapagos eilanden zijn het toneel van een unieke en ronduit spectaculaire flora en fauna die de Britse natuurkundige Charles Darwin in het midden van de vorige eeuw inspireerden tot het formuleren van de Evolutietheorie. De archipel, ongeveer zestienhonderd kilometer ten westen van de Ecuadoriaanse kust, kampte drie jaar geleden nog met een lange droogte die resulteerde in hevige bosbranden. Duizenden bijzondere reptielen verloren het leven in de vuurzee en ontelbare unieke planten gingen in rook op.

Maar de bruuske klimaatswentelingen van de laatste jaren brachten de Galapagos eilanden ook meevallers. Het Darwin Onderzoekscentrum op het eiland Isabela meldde eind vorige week dat de bekende en gevierde Galapagos vink die de Britse bioloog het onweerlegbare bewijs leverde voor zijn geruchtmakende theorie niet langer met uitsterven is bedreigd.

De zware regens die het weerfenomeen El Niño meebrachten hebben een ware insecten-explosie veroorzaakt hetgeen prompt resulteerde in een broed-woede onder de nu overvloedig gevoede vinken, aldus de directeur van de onderzoekspost, Robert Bensted-Smith.

Bron: De Telegraaf 6 Oktober 1998


Mysterieus virus dood zeeschildpadden

Een virus dat dodelijke tumoren veroorzaakt bij zee schildpadden, is volgens de experts veroorzaakt door het broeikas effect. Tien jaar geleden werd het voor het eerst ontdekt in Florida Keys, in het Turtle Hospital. De tumoren zelf zijn niet dodelijk, maar ze verstikken de schildpad, ogen en neus komen onder de tumoren te zitten, als ook de hart en longen.

Bron: www.Diereninfo.com 16 November 1997


Apen en reptielen in horror-bagage

De douane van Schiphol heeft een Tsjechische smokkelaar aangehouden die twee reiskoffers met beschermde Zuid-Amerikaanse apen, kaaimannen en schildpadden had volgepropt.

De zaak kwam aan het licht omdat de ontlasting van de in doodsnood verkerende dieren uit de valiezen droop. In de horror-koffers, die een uur in de wind stonken, bleken 26 zeldzame dwergaapjes, 15 kaaimannen en 70 schildpadden te zitten.

Slechts tien aapjes waren nog in leven. Ze zijn inmiddels naar de stichting AAP in Almere gebracht. "Ze zijn volkomen uitgeput en liggen nu in een couveuse. Ze raken volkomen in paniek als ze een mens zien", verzucht directeur David van Gennep.

Hij betwijfelt of de diertjes deze nachtmerrie zullen overleven. "Dit was zo weerzinwekkend dat woorden tekort schieten", zegt hij hevig geëmotioneerd.

Toen de bagage werd geopend bleek dat de aapjes eerst in plastic netjes waren gestopt voordat ze in de koffers waren gepropt. De overgebleven ruimten waren opgevuld met kaaimannen en schildpadden. In dat pandemonium maakten de dieren de urenlange vliegreis naar ons land. Volgens de stichting AAP vertoonden de aapjes die onderweg zijn gestikt of vertrapt, een gruwelijke doodsgrijns.

De illegale dierenhandelaar uit Tsjechië was met het vliegtuig op weg van Lima (Peru) naar Wenen. De koffers gingen als gewone bagage mee. Donderdagavond moest hij op Schiphol overstappen. Uiteindelijk wilde hij met zijn smokkelvracht naar zijn vaderland reizen.

De man is aangehouden en zit nog vast. Hij zal zich in ieder geval moeten verantwoorden voor overtreding van de Wet op de bedreigde en uitheemse diersoorten. Ook wordt hem dierenkwelling of -mishandeling ten laste gelegd. De waarde van zijn lugubere smokkelwaar wordt geschat op 60.000 gulden (27.000 Euro )

Directeur Van Gennep noemt het incident een gruwelijk voorbeeld van de praktijken van de illegale dierenhandel. "Ze verkopen de dieren die het overleven en bekommeren zich absoluut niet om de gevolgen." Hij vermoedt dat de dieren uiteindelijk via Tsjechië weer naar ons land zouden worden doorverkocht.

Ook de reptielen zijn door de douane naar een opvangadres gebracht.

Bron : De Telegraaf zaterdag, 27 september 1997


Mama waar is ons schildpadje toch gebleven?

Schildpadjes worden doorgaans heel erg groot en vooral heel erg oud. En kinderen worden ook groot en gaan vooral het huis uit. Ziehier de reden waarom veel schildpadden nogal treurig aan hun einde komen. Ze worden in de boerensloot gezet. Of komen in het riool terecht. Wat ze niet overleven, dat is duidelijk. Deze narigheid ontstaat doordat we dikwijls impulsief een exotisch dier in huis nemen. Omdat we verliefd worden op een schildpad, papegaai of tropische vis. Wat we vergeten is dat zo'n beestje hier eigenlijk niet hoort. Niet in een kooi. Niet op een flat. Niet in de achtertuin. Niet in ons koude kikkerland. Wist u trouwens dat miljoenen exotische dieren per jaar de reis vanuit de tropen naar ons land niet overleven? En dat Schiphol soms een mortuarium lijkt van geplette reptielen, gestikte vissen en bevroren vogels? Als u met een dier wilt leven, haal alstublieft een hond of kat uit het asiel. Maar neem liever géén exoot. Want die gaan bijna altijd op een nare manier dood. De dierenbescherming op de bres voor een dierwaardig bestaan.

Bron: De Telegraaf 19 september 1997.


Invoer roodwang schildpad beperkt

Het CITES-bureau bevestigt de geruchten dat de invoer van roodwangschildpadden (trachemis scripta elegans) en Amerikaanse brulkikkers (rana catesbeiana) vanaf 01 Juni 1997 nog maar beperkt mogelijk is. Beide diersoorten opgenomen in bijlage B en dit betekent dat invoer alleen mogelijk is met invoervergunning en dat bovendien mogelijk is de invoer van de ene op de andere dag te verbieden. Volgens een woordvoerder van het CITES-bureau is overigens met name de handel in brulkikkers de laatste jaren flink gedaald, vooral vanwege de geluidsoverlast.

Bron: Dier / tuin Dibevo vakblad Juni-Juli 1997.


"Killerschildpad" overmeesterd

Eenden, vissen en drenkelingen in de Main kunnen opgelucht ademhalen: de brandweer van Frankfurt oogstte gisteren een gul applaus van zomerse wandelaars toen die kans zag de "killerschildpad" te overmeesteren die de rivier de afgelopen zeven jaar onveilig heeft gemaakt. Het beest, zo'n 50 pond zwaar, kan met zijn scheermes scherpe kaken een bezemsteel in tweeën bijten. De arrestant is inmiddels overgebracht naar de Frankfurter dierentuin. Hoe deze killer, die in Noord-Amerika thuis hoort, in de Main terechtkwam zal vermoedelijk een raadsel blijven.

Bron: De Telegraaf Augustus 1997


Nieuwe opvolgers Cousteau stichting

De Nieuw Zeelandse zeiler, Sir Peter Blake, volgt de onlangs overleden Jacques Cousteau op als leider van diens stichting, die zich bezig houdt met oceanografisch onderzoek. Sir Peter Blake heeft als zeiler onder meer de America's Cup en de Whitebread race op zijn naam staan. De weduwe van Jacques Cousteau, Francine Cousteau heeft het voorzitterschap van de Cousteau Society op zich genomen..

Bron: De Telegraaf Zomer 1997


Caribische schildpad voor de Nederlandse kust

Voor de kust van terschelling is onlangs een lederschildpad gezien. Dit besachermde dier, waarvan er nog zo'n tienduizend zijn, hoort thuis in het Caribische gebied. De schildpad werd dinsdag middag gesignaleerd door de vuurtoren De Brandaris, die de terschellinger Hessel wiegman er met zijn bootje op af stuurde. "We hebben ongeveer een half uur naast hem gevaren. Ik schat dat hij zo'n anderhalve meter lang was. Hij dook geregeld onder om naar kwallen te zoeken." Volgens de conservator van het Fries natuur museum is het heel bijzonder dat een reuzenschildpad zo ver afdwaalt. Volgens de naslagwerken spoelde in 1771 voor het eerst een levende reuzeschildpad aan bij Domburg Nederland. Bij Texel en Ameland spoelde respectievelijk in 1961 en 1968 een dode reuzenschildpad aan. Wiegman kwam zo'n twintig jaar geleden ook al oog in oog te staan met een schildpad. Toen strandde er één bij Ameland. Die is tijdens het vervoer overleden. Later bleek dat het dier plastic in zijn maag had. Het beest had dat mogelijk verward met zijn dagelijkse voedsel, de kwal. Over voedsel heeft het dier niet te klagen. Het favoriete voedsel van de reuzenschildpad, kwallen staan tijdens deze hittegolf massaal op het menu. Wiegman hoopt dat deze schildpad het wel zou overleven. "Hij drijft vermoedelijk mee met de stroom. Als hij tot Schotland komt , zit hij weer in de oceaan en dan geef ik hem een goede kans. Maar in dit gebied zit aardig wat afval in het water en dat is funest." Een lederschildpad kan wel tachtig tot honderd jaar worden.

Bron: Algemeen dagblad Zomer 1997

© 2001 Stichting Schildpad
Terug naar boven

Ga naar de homepage