Stichting Schildpad
Schildpadden zijn gevoeliger dan u denkt!

Persberichten

10 Spetember 2002
Bijtschildpad nog niet gevangen.

28 Mei 2002
Virgin sponsort schildpaddenluchtbrug.

26 Juni 2001
Stichting Schildpad zendt eerste schildpadden naar ItaliŽ.

21 Mei 2001
Stichting Schildpad start schildpaddenluchtbrug naar ItaliŽ.

26 Februari 2001
Stichting Schildpad hervat schildpadden luchtbrug!

24 November 2000
Nieuwe homepage voor Stichting Schildpad

31 Oktober 2000
Opschaling realisatie "Het Plastron" met een hogere ecologische waarde

12 Februari 1999
Mediapresentatie "Het Plastron" vanuit het Ecodrome te Zwolle op vrijdag 19 februari 1999 om 18.00 uur.


10 September 2002
Bijtschildpad nog niet gevangen

De bijtschildpad waar afgelopen vrijdag duikers van Stichting Schildpad een spectaculaire jacht op hebben gemaakt is nog niet gevangen. Na een twee uur durende zoektocht in het natuurgebied de Donkse Laagten van Staatsbosbeheer nabij Bleskensgraaf is er toen een vangkooi geplaatst. Dankzij de welwillende medewerking van Politie en Staatsbosbeheer is deze kooi tenminste tweemaal daags gecontroleerd. Vandaag is er geconstateerd dat de prooi niet is gepakt, daarop is vanmiddag besloten de kooi weg te nemen uit het water. Het is nu wachten op de eerst volgende serieuze melding van iemand die de schildpad ziet. Waarna er direct actie door de desbetreffende instanties word ondernomen. De schildpad is te herkennen aan zijn vermoedelijk bruine tot donkergroene kleur, een lange dunne en puntige lichtbruine staart. Als de schildpad schrikt of boos wordt spert hij zijn bek open en kan zich aan de voorzijde omhoog drukken om zich groter te maken. Pas op, laat de schildpad zitten en probeer het dier niet op te tillen, waarschuw onmiddellijk de politie 0900-8844. Voor meer informatie kunt u terecht op http://www.schildpad.nl

Voor de redactie: Mocht u een foto willen plaatsen hebben wij diverse foto's staan op een speciale afdeling op onze site voor de pers: http://pers.schildpad.nl

28 Mei 2002
Virgin sponsort schildpaddenluchtbrug

Richard Branson's Virgin Express nu sponsor van Stichting Schildpad

Richard Branson bekend van zijn wereldreizen in de grootste luchtballonnen ter wereld en een natuurliefhebber pur sang steunt nu ook de schildpaddenluchtbrug van Stichting Schildpad.

Eindelijk was het dan weer zo ver, op 26 mei jongstleden heeft Stichting Schildpad haar tweede transport van dit jaar uitgevoerd. Bob Luyendijk, woordvoerder van Stichting Schildpad laat weten dat zijn stichting samen met Carapax uit ItaliŽ en de British Chelonian Group uit Engeland een exclusief contract met Virgin express hebben afgesloten. Hierdoor is de stichting de komende twee jaar gegarandeerd van kosteloos luchttransport van de aangebrachte dieren naar ItaliŽ. Wij vliegen vanaf Zaventum in Brussel naar Rome Fiumicino. De enige transportkosten die wij hebben is de reis vanaf Eemnes naar Brussel met de auto. Op Fiumicino worden wij opgewacht door een vrachtwagen van Carapax die ons via een twee uur durende tocht naar Massa Marittima in Toscane brengt.

Het is allemaal te mooi om waar te zijn, onder het toeziend oog van diverse bewakers plaatsen wij de dieren zelf in het cargoruim van het bewuste vliegtuig. De mooiste en grootste exemplaren nemen we zelfs mee in de cabine. Tijdens de vlucht geven wij in het Frans, Duits, Engels, Italiaans en in het Nederlands uitleg over ons transport.

Tijdens dit transport hebben wij 33 schildpadden meegenomen. Dit is minder dan tijdens vorige vluchten, echter voorheen vlogen we ook maar 3 maal per jaar. Nu vliegen we iedere maand rond de 25e. Door deze hogere frequentie kunnen we vanuit Nederland het transport en het groeiende aantal aanmeldingen beter structureren.

In een tijdsbestek van twee dagen werden alle dieren bij ons intake centrum in Eemnes gebracht. Een drukte van jewelste, vooral omdat het 'Intake Centrum' deels is afgebroken. Binnen enkele weken hoopt Stichting Schildpad een nieuwe 100% gesponsorde serre te plaatsen die geheel door sponsors word ingericht en voldoet aan de hoogste normen van dierenopvang. Voorzien van een computer, microscoop en een quarantaine gedeelte.

De dieren komen in ItaliŽ in een schildpadden reservaat terecht in speciaal voor deze schildpadden artificieel aangelegde en streng gecontroleerde ruimten. Waaruit de dieren onmogelijk kunnen ontsnappen en kunnen leven in een gebied dat zeer nauw overeenkomt met hun natuurlijke leefomgeving.

26 Juni 2001
Stichting Schildpad zendt eerste schildpadden naar ItaliŽ.

Op a.s. dinsdag 26 juni zullen wij vanuit onze tijdelijke opvanglocatie in Eemnes de eerste zending van ruim 200 schildpadden verzendklaar maken. De dieren krijgen een laatste controle op afmeting en gewicht en worden daarna door ons verpakt in de daarvoor bestemde kisten. Na het verpakken zullen de dieren met de auto naar het KLM Cargo dierenhotel gebracht worden gevestigd op luchthaven Schiphol te Amsterdam. Graag nodigen wij u uit om de onze voorbereidingen te komen verslaan met betrekking tot dit uiterst bijzondere project!

Duizenden (Roodwang) schildpadden worden jaarlijks in Nederland voor opvang aangeboden, helaas bestaat er in Nederland (nog) geen adequate opvang. Veel van deze gedumpte dieren vinden we dan ook terug in onze sloten en vijvers en brengen ernstige schade toe aan de daar levende fauna en flora. Vooral de amfibieŽn fauna en jongen van watervogels moeten het ontgelden. Helaas blijft de handel in dit soort schildpadden ongemoeid, alleen op de Roodwangschildpad rust een Europees import verbod, deze is nu echter vervangen door Geelwangschildpadden, Zaagrugschildpadden en aanverwante soorten.

Daarom hebben Stichting Schildpad en de International Foundation RANA, een internationale stichting voor studie en bescherming van Reptielen en AmfibieŽn in de NAtuur samen in ItaliŽ bij Carapax, RANAís Europees centrum voor studie en behoud van Mediterrane schildpadden, een nieuw opvangcentrum voor Amerikaanse waterschildpadden aangelegd. Ook de Italiaanse overheid en andere Europese schildpadden organisaties participeren in dit project. Deze opvangstructuur draagt de naam ďLouisiana Lake Rescue FacilityĒ. Het is een artificieel aangelegde, gesloten en streng gecontroleerde ďnamaakĒ Louisiana habitat, van 5ha, dat zo dicht mogelijk de natuurlijke en klimatologische condities benaderd. Het Louisiana Lake is hermetisch van de buitenwereld afgesloten en wordt door fulltime personeel verzorgd. Het project dient het belang van de dieren en heeft een didactische functie. De dieren zullen dit jaar met speciaal voor dit project door particulieren aan Stichting AAP gedoneerde airmiles naar ItaliŽ worden getransporteerd.

Wat betreft de voortplanting van de roodwangschildpadden, is het tijdens het legseizoen dermate droog (Middellandse zeeklimaat) dat de eventueel gelegde eieren niet uitkomen, daarbij worden er regelmatig controles uitgevoerd op mogelijke legplaatsen om de eieren te verwijderen en daarna te vernietigen. Ook is de kans op ontsnappen, zelfs van een enkel exemplaar, uitgesloten door een hoge aarden wal (die ijsvogels, de oeverzwaluw en bijeneters als broedgasten aantrekt), daarbij een dubbele omheining van verzinkt gaas en strikte dagelijkse controles van het aldaar werkzame personeel.

Al met al leven de schildpadden bij Carapax in een zeer goed geoutilleerd centrum, dat aan de strengste normen voldoet. En hebben de schildpadden het beste vooruitzicht om in deze zo natuurlijk mogelijke omgeving oud te worden.

Datum: dinsdag 26 juni 2001
Tijd: 15.00 uur
Locatie: Tuincentrum Gebroeders de Bruin, Goyergracht Zuid 1, 3755 MX te EEMNES.

21 Mei 2001
Stichting Schildpad start schildpaddenluchtbrug naar ItaliŽ

Duizenden (Roodwang) schildpadden worden jaarlijks in Nederland voor opvang aangeboden, helaas bestaat er in Nederland (nog) geen adequate opvang. Veel van deze gedumpte dieren vinden we dan ook terug in onze sloten en vijvers en brengen ernstige schade toe aan de daar levende fauna en flora. Vooral de amfibieŽn fauna en jongen van watervogels moeten het ontgelden. Helaas blijft de handel in dit soort schildpadden ongemoeid, alleen op de Roodwangschildpad rust een Europees import verbod, deze is nu echter vervangen door Geelwangschildpadden, Zaagrugschildpadden en aanverwante soorten.

Daarom hebben Stichting Schildpad en de International Foundation RANA, een internationale stichting voor studie en bescherming van Reptielen en AmfibieŽn in de NAtuur samen in ItaliŽ bij Carapax, RANAís Europees centrum voor studie en behoud van Mediterrane schildpadden, een nieuw opvangcentrum voor Amerikaanse waterschildpadden aangelegd. Ook de Italiaanse overheid en andere Europese schildpadden organisaties participeren in dit project. Deze opvangstructuur draagt de naam ďLouisiana Lake rescue facilityĒ. Het is een artificieel aangelegde, gesloten en streng gecontroleerde ďnamaakĒ Louisiana habitat, van 5ha, dat zo dicht mogelijk de natuurlijke en klimatologische condities benadert. Het Louisiana Lake is hermetisch van de buitenwereld afgesloten en wordt door fulltime personeel verzorgd. Het project dient het belang van de dieren en heeft een didactische functie. De dieren zullen dit jaar met speciaal voor dit project door particulieren aan Stichting AAP gedoneerde airmiles naar ItaliŽ worden getransporteerd. Eerder werd reeds een deel van dit project onder de naam ďFlorida LakeĒ samen met Stichting AAP in 1999 aangelegd.

De financiŽle bijdrage van het publiek is relatief laag omdat de kosten terplekke ook laag zijn. De verwarmingskosten ter plekke, gewoonlijk de hoogste post, zijn nihil, aangezien de dieren in thermaal water leven dat met 26 įC uit de onderste grondlagen komt. De bijdrage is zo berekend dat Carapax de marge van 15% krijgt ter investering in Europaís grootste centrum voor het behoud van de Europese moerasschildpad, Emys orbicularis, die ter plekke in alle verschillende ondersoorten en ecotypes gekweekt wordt (ca. 250 jongen per jaar) onder meer in opdracht van de Italiaanse overheid. Alle Emys zijn genetisch gescreend.

Wat betreft de voortplanting van de roodwangschildpadden, is het tijdens het legseizoen dermate droog (Middellandse zeeklimaat) dat de eventueel gelegde eieren niet uitkomen, daarbij worden er regelmatig controles uitgevoerd op mogelijke legplaatsen om de eieren te verwijderen en daarna te vernietigen. Ook is de kans op ontsnappen, zelfs van een enkel exemplaar, uitgesloten door een hoge aarden wal (die ijsvogels, de oeverzwaluw en bijeneters als broedgasten aantrekt), daarbij een dubbele omheining van verzinkt gaas en strikte dagelijkse controles van het aldaar werkzame personeel.

Al met al leven de schildpadden bij Carapax in een zeer goed geoutilleerd centrum, dat aan de strengste normen voldoet. En hebben de schildpadden het beste vooruitzicht om in deze zo natuurlijk mogelijke omgeving oud te worden.

Vanuit haar nieuwe schitterende tijdelijke en 100% gesponsorde opvangcentrum bij Tuincentrum Gebroeders de Bruin in Eemnes start Stichting Schildpad a.s. vrijdag 25 mei om 15.00 uur officieel de intake van schildpadden die naar Carapax gaan. Voorafgaand zal om 14.00 uur een persconferentie plaatsvinden.

Datum: vrijdag 25 mei 2001
Tijd: 14.00 uur
Locatie: Tuincentrum Gebroeders de Bruin, Goyergracht Zuid 1, 3755 MX te EEMNES.


26 Februari 2001
Stichting Schildpad hervat schildpadden luchtbrug!

Op 01 maart a.s. zal Stichting Schildpad de door Stichting Aap ontwikkelde schildpadden luchtbrug overnemen en hervatten. In de afgelopen jaren zijn vele honderden Roodwangschildpadden door Stichting Aap naar ItaliŽ getransporteerd. De schildpadden komen in ItaliŽ terecht bij Stichting Carapax waar de dieren in hun natuurlijke omgeving worden opgevangen. Stichting Schildpad neemt deze luchtbrug over daar dit tot haar kernactiviteiten behoord.

Stichting Schildpad zal op korte termijn bij een tuincentrum in Laren een tijdelijke opvang gaan realiseren. Iedereen die van zijn of haar Roodwangschildpad afstand wil doen heeft de mogelijkheid tegen een vergoeding de schildpad bij ons op vastgestelde intake dagen langs te brengen. Op basis van airmiles zullen de schildpadden met de KLM naar Rome, ItaliŽ worden gevlogen waarna zijn per auto zullen worden overgebracht naar het in Massa Marittima gelegen Carapax. Het komende jaar zullen naar schatting zo'n 900 schildpadden dit traject gaan volgen.

De financiering van dit project wordt grotendeels verzorgt door Stichting Schildpad. Van de bijdrage die vragen zal een belangrijk deel worden overgemaakt aan de Italiaanse Stichting Carapax ten behoeve van de verzorging van de schildpadden aldaar.

De voortzetting van dit bijzondere project zal volledig via internet gevolgd kunnen worden. De laatste twee maanden zijn op de internet site www.schildpad.nl ruim 90.000 pagina's bezocht.


24 November 2000
Nieuwe homepage voor Stichting Schildpad

De afgelopen periode is Stichting Schildpad druk bezig geweest met de ontwikkeling van een nieuwe hompage. De volgende veranderingen zijn er in de nieuwe homepage :

 • De opmaak is sterk veranderd, hierdoor is beheer eenvoudiger geworden en kunnen we snel de laatste nieuwtjes op internet zetten.
 • Zoekmachine, waarmee het mogelijk is om http://www.schildpad.nl te doorzoeken op trefwoorden of onderwerpen.
 • Nieuwe winkel, waar het aantal artikelen en boeken de komende tijd gaat uitbreiden. Technisch voldoet de winkel aan de laatste normen en deze is alleen al de moeite van het kijken waard.
 • Veel meer informatie, documentatie en educatief materiaal is er nu te vinden op de homepage.


  31 Oktober 2000
  Opschaling realisatie "Het Plastron" met een hogere ecologische waarde

  Enige weken geleden heeft het bestuur van Stichting Schildpad, het college van B&W van Nieuwleusen, te kennen gegeven uiterlijk 31 oktober 2000 uitsluitsel te geven over de voortgang van haar plannen aan de Paltheweg.

  Deze plannen bestonden uit de realisatie van het grootste en modernste overdekte opvangcentrum voor schildpadden ter wereld, op een door B&W van Nieuwleusen aan Stichting Schildpad beschikbaar gesteld perceel van 1,7ha.

  Op 23 oktober jl. heeft Stichting Schildpad aan burgermeester A. ten Oever van Nieuwleusen te kennen gegeven niet langer gebruik te maken van dit meer dan genereuze aanbod.

  Het bestuur van Stichting Schildpad heeft samen met haar belanghebbenden, en een nog niet nader te noemen derde partij, gekozen voor een opschaling van haar plannen met een hogere ecologische waarde.

  Wij kunnen u mededelen dat de opschaling van het voorgaande, 5 miljoen Euro kostende plan, o.a. het gebruik van 950.000 kWh duurzame energie ruim overschreden zal worden.

  Wij zullen u in de komende periode regelmatig informeren, d.m.v. persberichten, met details over onze vorderingen. Mocht u direct geÔnformeerd willen worden kunt u dit kenbaar maken op een van de onderstaande manieren.


  12 Februari 1999
  Mediapresentatie "Het Plastron" vanuit het Ecodrome te Zwolle op vrijdag 19 februari 1999 om 18.00 uur.

  Het Plastron geen nieuwe film van Stephen Spielberg, maar een heus hyper-modern opvangcentrum voor schildpadden. In de Overijsselse plaats Nieuwleusen zal als alles goed gaat begin 2000 een volledig uit glas opgetrokken gebouw worden neer gezet te behoeve van afgedankte, illegale of te groot geworden schildpadden. Stichting Schildpad heeft hiervoor een perceel ter grote van 1,7 ha ter beschikking gekregen van de gemeente Nieuwleusen. Samen met Architecten- en Bouwkundig Adviesbureau Vogel uit Dalfsen zijn zij gekomen tot een wel zeer futuristisch en functioneel centrum, wat in de toekomst aan zo'n 15 mensen werk kan bieden.

  Het milieu is voor Stichting Schildpad zeer belangrijk, dit houdt in dat zij samen met haar sponsors het energiebedrijf NUON en STORK Installatietechniek, Aqua en Infratechniek gekomen zijn tot 100% gebruik van natuurstroom (zon).

  In totaal zal "Het Plastron" bijna ťťn miljoen liter zoet water bevatten. De mogelijkheid is niet uitgesloten dat zeeschildpadden moeten worden gehuisvest. Een aantal aanwezige bassins kan dan worden leeggepompt. Het water wordt dan tijdelijk opgeslagen en de lege bassins worden dan gevuld met zeewater dat in een reservoir aanwezig is. Maar ook kunnen natuurlijk landschildpadden worden opgevangen.

  Educatie over schildpadden, natuur & milieu en het gebruik van natuurstroom komen in "Het Plastron" ruim aanbod. Ook bied "Het Plastron" plaats aan mensen die langdurig werkeloos zijn, taakgestraften maar ook aan stagiaires van universiteiten en opleidingscholen.

  Dit groots opgezette en vele miljoenen gulden kostende project is straks een verrijking voor Overijssel en kan de bezoeker zelfs regelmatig een onvergetelijke dag bezorgen. Wij durven zelfs te zeggen dat "Het Plastron" straks het modernste opvangcentrum voor schildpadden ter wereld is.

  Op uitnodiging houden wij onze mediapresentatie in de Zwolle zaal van het Ecodrome in Zwolle op 19 februari 1999 om 18.00 uur. Tijdens de themaperiode Turtle Time in een volledige schildpadden omgeving.

  © 2001 Stichting Schildpad


  Ga naar de homepage